Výskyt :


Želva Agassizova žije v Sonorské a Mohavské poušti na jihozápadě

Spojených států amerických – západně od řeky Colorado.



Popis :


Krunýř dosahuje u dospělých jedinců délky 25 až 36 cm, přičemž samci jsou o něco větší než samice.

Plastron je vysoce klenutý a má nazelenalou až šedo-hnědou barvu. Hmotnost želv se pohybuje

od 2 do 5 kg. Přední končetiny mají ostré drápovité šupiny a jsou zploštělé – což želvám usnadňuje kopání. Zadní nohy jsou dlouhé a hubenější. Tyto želvy rostou velice pomalu, pohlavní dospělosti dosahují až kolem 20.roku života.



Způsob života :


Pouštní želvy mohou přežívat i v oblastech s teplotami vyššími než 60°C - díky jejich schopnosti

kopat hluboké podzemní nory a tím uniknout největšímu žáru. Stráví v nich až 90% svých životů. V zimních měsících jsou v podzemních úkrytech chráněni pro změnu před mrazivým zimním počasím

(od listopadu do února). Jejich vykopané tunely a doupata často využívají jako úkryt i jiní plazi,

savci a ptáci. Od června do července kladou samice 4-8vajec ve dvou až třech snůškách. Mláďata se líhnou vsrpnu nebo září po 100 - 130 dnech.



Ohrožení :


Želvy jsou ohrožovány hlavně požáry a povodněmi


Gopherus agassizii - želva pouštní (Agassizova)


Želvy dle názvu



@                 

Agrionemys Horsfieldi Astrochelys Radiata Astrochelys Yniphora Centrochelys Sulcata Geochelone Elegans Geochelone Platynota Gopherus Agassizii  Homopus Signatus Chelonoidis Carbonaria Chelonoidis Denticulata Chelonoidis Chilensis Chelonoidis Nigra Chersina Angulata Malacochersus Tornieri Pyxis Arachnoides Stigmochelys Pardalis Testudo Gigantea Testudo Graeca Testudo Hermanni Testudo Marginata

mapa výskytu        

Severní Amerika

© Copyright  KK Design



@                 

úvodní strana druhy želv - mapa chovná zařízení doklady cites želvy k prodeji terária kontakt